Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Economist: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από το Grexit


Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης «Europe stretched to the limit», σε περίπτωση Brexit τότε ο κίνδυνος ενός Grexit θα είναι πιο μεγάλος από ποτέ. 

«H Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης φέτος το καλοκαίρι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το επικείμενο δημοψήφισμα. 

Την σοκαριστική πρόβλεψη κάνουν οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit σε έκθεση στην οποία αναφέρουν τα εξής: 

«Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

Αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό το καλοκαίρι το Grexit οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σε περίπτωση Brexit τότε ο κίνδυνος αυτός θα έρθει πιο σύντομα, ακόμα και φέτος». 

«Ενώ η ήπειρος (σ.σ. η Ευρώπη) θα μπορούσε πιθανότατα να αντέξει ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης ξεχωριστά, αυτό θα ήταν πιο δύσκολο για μια κατάσταση στην οποία πολλές από αυτές οι κρίσεις εκδηλωθούν ταυτόχρονα» αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Europe stretched to the limit». 

«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά σε διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης ενόψει της πληρωμής ενός μεγάλου ομολόγου που εκπνέει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εν μέσω κρίσης είναι σημαντικός», καταλήγουν.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
© 2014 GEGONOTA - NEWS | Designed by Making Different | Provided by All Tech Buzz