Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

ΟΗΕ: Η λιτότητα πλήττει την θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας


Οι πολιτικές λιτότητας βλάπτουν σοβαρά τις προαγωγές και τη θέση των γυναικών στην εργασία τους, σύμφωνα με μια έκθεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών «ΟΗΕ Γυναίκες» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

Στην έκθεσή της, η υπηρεσία εκφράζει τη θλίψη της που «σε μια εποχή παγκόσμιου πλούτου χωρίς προηγούμενο», εκατομμύρια γυναίκες είναι αναγκασμένες να αποδέχονται θέσεις εργασίας με χαμηλή αμοιβή και «μέτριας ποιότητας» ενώ ταυτόχρονα τους αρνούνται «βασικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και την πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος μισθός των γυναικών είναι μικρότερος κατά 24% εκείνου των ανδρών και το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες που έχουν παιδιά. Για παράδειγμα, στη Νότια Ασία η διαφορά του μισθού μεταξύ των ανδρών και των γυναικών με παιδιά φτάνει το 35%. Στη Γαλλία και τη Σουηδία οι γυναίκες σε όλον τον εργασιακό βίο τους θα κερδίσουν συνολικά 31% λιγότερα χρήματα απ' ό,τι οι άνδρες· στη Γερμανία το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 49% και στην Τουρκία εκτοξεύεται στο 75%.

«Από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τα χωράφια με τα ζαχαροκάλαμα, οι κανόνες διαμορφώνονται σε βάρος των γυναικών» υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, η Πουμζίλε Μλάμπο-Νγκούκα. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης εργασίας, που οι πολιτικές λιτότητας και οι περικοπές έχουν εντείνει, τονίζεται στην έκθεση. 

«Όπου δεν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες, το βάρος πέφτει στις γυναίκες και τα κορίτσια», συνέχισε η Μλάμπο-Νγκούκα. 

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι γυναίκες έχουν πετύχει στην εργασία τους, εξασφαλίζοντας μια καλοπληρωμένη και υψηλή θέση, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν απασχολούν τους άνδρες συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, στις χώρες της ΕΕ, το 75% των γυναικών σε διοικητικές θέσεις και το 61% των γυναικών στις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.

Το είδαμε εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
© 2014 GEGONOTA - NEWS | Designed by Making Different | Provided by All Tech Buzz