Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Από πότε ο μπακαλιάρος αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα την 25η Μαρτίου;


Παραδοσιακά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σερβίρεται στο τραπέζι μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Είναι ένα έθιμο που τηρείται πιστά εδώ και πολλά χρόνια και έχει θρησκευτικές ρίζες.

Μπακαλιάρος στα βουνά

Σύμφωνα με τους χριστιανικούς κανόνες, κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας επιτρέπεται στους πιστούς η κατανάλωση ψαριού μόνο δύο φορές: Την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων. Επειδή όμως τα παλιά χρόνια ήταν δύσκολο οι κάτοικοι ορεινών περιοχών να βρουν φρέσκο ψάρι, καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος που έφτανε στα μπακάλικα παστός και μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Έτσι όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τον θαλασσινό τους μεζέ – συνοδεύοντάς τον με νοστιμότατη σκορδαλιά παρασκευασμένη με σκόρδο, λάδι, μπαγιάτικο ψωμί και καρύδια – κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα από τη νηστεία.

Το είδαμε εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
© 2014 GEGONOTA - NEWS | Designed by Making Different | Provided by All Tech Buzz