Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Μυστικά για πετυχημένα μελομακάρονα


 Τα μελομακάρονα που προσπαθείς να φτιάξεις γίνονται σκληρά ή δε σιροπιάζονται σωστά; Ξεραίνονται ή μαλακώνουν μετά από λίγες ημέρες; Δεν μπορείς να πετύχεις τα σχηματάκια; Τι κάνεις λάθος; Μάθε όλα τα μυστικά για πετυχημένα μελομακάρονα

Δοκίμασε να φτιάξεις και εσύ ένα από τα πιο παραδοσιακά, πεντανόστιμα και υγιεινά γλυκά των γιορτών, τα παραδοσιακά μελομακάρονα! Μάθε τα μυστικά για αφράτα και πετυχημένα μελομακάρονα και καλή επιτυχία.

Μυστικά για..

* να μη γίνουν σκληρά: Τα μελομακάρονα δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα. Αν τα παραζυμώσεις το πιθανότερο είναι να γίνουν σκληρά και να μην αποροφήσουν το σιρόπι. Μόλις η ζύμη σου γίνει ομοιογενής ξεκίνα να τα πλάθεις.

* να σιροπιαστούν σωστά: Ισχύει ο μαγειρικός νόμος του "ζεστού vs κρύου" και τούμπαλιν. Άλλες συνταγές θέλουν τα μελομακάρονα να σιροπιάζονται ζεστά σε κρύο σιρόπι κι άλλες ενώ έχουν κρυώσει σε σιροπάκι ζεστό. Μην επιχειρήσεις κάτι διαφορετικό γιατί το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

* να μη μαλακώσουν ή ξεραθούν: Το πετυχημένο μελομακάρονο χρειάζεται και σωστή φύλαξη. Φρόντισε να τα αποθηκεύσεις σε κάποιο μπολ προστατευμένο με μεμβράνη από πάνω.

* να κάνεις σχηματάκια και γραμμές: Μπορείς να "κεντήσεις" τεταγωνάκια και ραβδώσεις με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Απλά το πιέζεις απαλά πάνω στο ζυμωμένο μελομακάρονο.

Προετοιμασία: Τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν και να ψηθούν την μια μέρα και γίνει το μέλωμά τους την επομένη. Την ώρα που γίνεται το μέλωμα θα πρέπει ή τα μελομακάρονα να είναι ζεστά ή καυτό το σιρόπι. Ποτέ και τα δύο γιατί τα μεν θα διαλυθούν στο δε κι εσείς θα έχετε ένα σιρόπι με τριμμένα μπισκοτάκια! 

Για 70-90 κομμάτια μετρίου μεγέθους

2 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. σόδα φαγητού
2 κ.γ. baking powder
1/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4 φλ. κονιάκ
για το σιρόπι
2 φλ. μέλι
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 ξύλα κανέλα

για το γαρνίρισμα

1/2 κιλό καρύδια ψύχα τριμμένα -όχι σκόνη
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.σ. γαρίφαλο τριμμένo

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα μελομακάρονα: Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το baking powder, το ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και κτυπάτε το μίγμα καλά ν' ασπρίσει. Ξεχνάτε εδώ το μίξερ και συνεχίζετε με το χέρι.

Διαλύετε στο χυμό πορτοκάλι τη σόδα και το προσθέτετε στο μίγμα με ευγενικές κινήσεις.

Προσθέτετε το κονιάκ και τελευταίο λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το χέρι, σιγά-σιγά μέχρι να έχετε μια ζύμη ωραία και μαλακή προς μέτρια (όχι σφιχτή). Την αφήνετε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια πλάθετε τα μελομακάρονα παίρνοντας 1 κουταλιά περίπου ζύμη τη φορά.

Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και με πιρούνι πιέζετε ελαφρά κατά μήκος στο πάνω μέρος τους ώστε να αποκτήσουν ένα σχέδιο από ίσιες ρηχές γραμμές. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Θυμίζω πως το μέλωμα μπορεί να γίνει και την επομένη.

Σημείωση: Ή ζεστά τα μελομακάρονα ή ζεστό το σιρόπι!

Μελώνετε: Ανακατεύετε τα υλικά για το γαρνίρισμα σε μπολ και το κρατάτε χωριστά.
Σε κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζετε και συνεχίζετε το βρασμό για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε με προσοχή ένα-ένα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι για 3 λεπτά και τα βγάζετε -επίσης προσεκτικά- με τρυπητή κουτάλα, ώστε το σιρόπι να στραγγίζει. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα που έχετε προηγουμένως πασπαλίσει με το μίγμα καρυδοκανελογαρίφαλλο ενώ το ίδιο μίγμα τους ρίχνετε από πάνω. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις μελομακάρονα – καρυδοκανελογαρίφαλλο εναλλάξ, μέχρι να τελειώσουν. Τα αφήνετε ως έχουν, ξεσκέπαστα σε θερμοκρασία δωματίου (ποτέ καλυμμένα με μεμβράνη γιατί θα μουλιάσουν).

Σημείωση: Κατά τη διαδικασία του βαπτίσματος των μελομακάρονων στο σιρόπι, που άλλωστε παίρνει χρόνο, αυτό μπορεί να κρυώσει. Σ' αυτή την περίπτωση το ξαναζεσταίνουμε. Θα πρέπει πάντα να είναι καυτό.

Το είδαμε εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
© 2014 GEGONOTA - NEWS | Designed by Making Different | Provided by All Tech Buzz